Ny aftale i Region Midtjylland skal sikre psykisk sårbare borgere bedre hjælp

Sociolancen i Region Midtjylland bliver erstattet af en ny aftale, der træder i kraft 1. april 2020

Johanne Burgaard Hansen

Den midtjyske sociolance var ikke effektiv nok i forhold til omkostningerne. Det siger Karin Holland, kommunal medformand for aftalen fra Horsens kommune. 

Man fristes til at sige, at det fordyrende mellemled er fjernet. I den nye aftale er der ingen social akutenhed, men hjælpen kommer inden fem hverdage. 

Så er det op til den enkelte kommune, hvor hurtigt de kan sætte ind, siger formand for psykiatri og socialudvalget, Jacob Isøe. 

Kommunerne skal tage ansvar

Pr. 1. april er det op til kommunerne at finde det rigtige tilbud til den borger, der har ringet 112 for hjælp. Præhospitalet, der modtager 112-opkald, skal underrette de enkelte kommuner, hvis de har en borger med en psykisk problemstilling. På baggrund af præhospitalets henvendelse, skal kommunen rette henvendelse til borgeren og derfra finde det rigtige kommunale tilbud. Dette skal ske indenfor 5 hverdage. 

Er borgeren selvmordtruet rykker der en ambulance ud med det samme.

Uenighed om forbedringer

Ifølge oversygeplejerske på Præhospitalet i Region Midtjylland, er den nye aftale bedre end den gamle. Mellemleddet mellem præhospitalet og kommunernes tilbud, forsinkede processen for at få give borgeren den rette hjælp. 

”Beredskabet i Sociolancen kunne ikke tage stilling til, hvad det bedste tilbud i hver af de 19 kommuner var. Beredskabet var fra regionen og ikke fra kommunerne og havde derfor ikke den samme viden om hver enkelt kommunale tilbud, som kommunerne selv har”, siger Elin Høymark. 

I Horsens kommune er synet på den nye aftale et andet. ”Den nye aftale er ikke en direkte forbedring for borgerne, den gamle var for dyr og der var ikke brug for den i det omfang, man havde regnet med”, siger Karin Holland.

Sociolancen i korte træk

Fra efteråret 2016 til udgangen af 2019 kørte Sociolancen som et projekt i Region Midtjylland. Ombord var en socialrådgiver og en sundhedsfaglig fra Præhospitalet. De tog i nogle tilfælde ud til borgere, der ringede 112, og i andre tilfælde havde dem i røret. Sociolancens folk indledte det udredende forløb om, hvilket socialt tilbud borgeren skulle i. 



Formand for psykatri- og socialudvalget, Jacob Isøe, i et interview om regionens syn på den nye aftale



I videoen ses formand for psykatri- og socialudvalget i Region Midtjylland, Jakob Isøe, om hvad han mener om den nye aftale. 
https://www.youtube.com/watch?v=_1JwRba2CQY

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *